*** Persbericht ***

Nederlandse aktivisten organiseren "gratis-trein" aktie naar de G8 in Keulen

Leiden, 18 juni 1999

Aktivisten uit verschillende Nederlandse steden organiseren vandaag een "gratistrein-aktie" naar Keulen, waar ze zich zullen aansluiten bij de protesten tegen de G8 bijeenkomst, die van 18 tot 20 juni plaatsvindt. De trein vertrekt om 17:55 vanuit Amsterdam CS. Ook in Utrecht (18:30), Arnhem (19:04) en verschillende Duitse steden zullen aktivisten opstappen. De aktie wordt georganiseerd door het Interstedelijk Collectief zonder Geld. Dit collectief organiseerde drie weken geleden, aan de vooravond van de Eurotop, ook al een gratis trein van Amsterdam naar Keulen. Hieraan deden ongeveer tachtig mensen mee. De gratis trein aktie strandde toen nabij het station van de Duitse stad Emmerich op een muur van politie. Deze keer zijn de aktivisten vastbesloten Keulen te bereiken. (21:04) Ook zal er vanuit Keulen een gezamenlijke terugreis-aktie ondernomen worden een dag later.

Het opeisen van gratis treinen door politieke aktivisten is in verschillende Europese landen al bijna een gewoonte geworden. Aktivisten in BelgiŽ, ItaliŽ en Frankrijk bijvoorbeeld reizen regelmatig gratis per trein naar internationale politieke demonstraties. Zo arriveerde op 29 mei jl. een "gratis trein" met honderden aktivisten uit Frankrijk en BelgiŽ in Keulen, waar de groep deelnam aan de grote demonstratie tegen sociale uitsluiting, armoede en werkloosheid in het kader van de Eurotop. Vandaag en morgen reizen "gratis treinen" uit Frankrijk, BelgiŽ, ItaliŽ en zelfs Engeland richting Keulen. En dus ook vanuit Amsterdam.

De aktie van het Collectief zonder Geld is in eerste instantie bedoeld om de eis van "gratis treinen" naar internationale demonstraties kracht bij te zetten. Steeds meer belangrijke politieke beslissingen worden genomen op internationale bijeenkomsten. Demonstranten die een tegengeluid willen laten horen moeten veel geld betalen voor het openbaar vervoer, wat als gevolg van de oprukkende privatisering steeds minder openbaar, want steeds duurder wordt. Het interstedelijk Collectief zonder Geld vindt dit oneerlijk en eist dat demonstranten gratis naar dergelijke bijeenkomsten, zoals Eurotoppen en G8 overleggen, kunnen afreizen. Het Collectief wil dit recht afdwingen bij de NS en afspraken hierover maken, met het oog op toekomstige reisplannen van het Collectief.

De treinaktie wordt ook georganiseerd in het kader van de internationale protesten tegen de G8 bijeenkomst in Keulen. Tijdens deze bijeenkomst zal het neo-liberale economiemodel wederom als hoogtepunt van de beschaving worden verkocht. De economische globalisering, die door de G8 landen als "onvermijdelijk" en als een "uitdaging" wordt gezien, heeft funeste gevolgen voor het milieu en sociale verhoudingen wereldwijd.
Met name de arme landen, uitgesloten van deze elitaire bijeenkomst, ondervinden de nadelen van het door G8 bejubelde economisch diktaat van privatisering, marktwerking en overheidssanering. Dergelijke zaken worden vaak gedwongen opgelegd door "bevriende" clubs als het IMF en de Wereldbank. De G8 bijeenkomsten zijn aldus een belangrijke schakel in het proces van wereldwijde kapitalistische uitbuiting en onderdrukking. Hiertegen wordt op 19 juni in Keulen een grote demonstratie georganiseerd. De treinaktivisten zullen hieraan deelnemen.

De aktie is uitdrukkelijk niet gericht tegen het NS personeel. Ook die is immers de dupe van de privatiseringsgolf. Als het aan de aktivisten ligt behoudt de aktie een vreedzaam karakter.

*** Einde persbericht ***

Deze site wordt tijdens de aktie en terugreis voortdurend bijgewerkt met aktuele gegevens. Perstelefoon: 0651917975. Email: geengeld@squat.net.

Terug naar index