**** Persbericht ****

Duitsland zet Eurodemonstranten uit

De 80 demonstranten van het Kollektief zonder geld, die vandaag per trein naar Keulen afreisden werden vlak over de grens van Duitsland verboden verder te gaan. Omdat in Keulen vandaag een demonstratie was tegen het verenigd Europa van sociale uitsluiting, oorlog, armoede en globalisering van de vrije markteconomie was er besloten tot een zwartrijactie daarheen.

Het was dus ook al als een initiatief op zichzelf bedoeld om door middel van directe actie onze stem te laten horen.

De treinreis die begon in A'dam strandde in Emmerich door een overmacht aan de polizei. Na loskoppeling van de wagon waarin de actievoerders zaten werden volgende pogingen om verder te reizen letterlijk met harde hand plus stok de kop ingedrukt. Ook zette de Duitse politie Twee met ME'ers bemande chinook helicopters in voor deze machtsvertoning. Uiteindelijk werd iedereen op de trein terug naar A'dam gezet, gratis dat wel. Ironisch is dat wel, we mogen niet gratis naar Keulen Maar wel gratis naar ons eigen land terugkeren: en dat in een verenigd Europa met haar zogenaamde open grenzen.In Arnhem is de actie ontbonden, enkelen zijn naar huis gegaan maar meer dan de helft van de oorspronkelijke groep is op dit moment via andere middelen op weg naar Keulen.

Toch, ondanks dat Keulen niet gehaald is mag de actie geslaagd worden genoemd. Acties als deze hebben de potentie tot succes in zich. Want 80 demonstranten hebben toch een actie van 7 uren achter elkaar gevoerd. Het Kollektief Zonder Geld is van zins om in de nabije toekomst meer van dit soort acties te gaan uitvoeren, temeer omdat publieke voorzieningen steeds ontoegankelijker worden.

**** EINDE PERSBERICHT ****

TerugTerug naar index