Chronologisch overzicht gebeurtenissen gratis treinaktie 18/19 juni

18 juni, 17:55
De NS en politie zijn paraat op station Amsterdam CS. Al de hele dag posten ze met name bij de opgangen naar perron 4, waar de internationale treinen vertrekken. Toch slaagt een groep van ongeveer dertig mensen erin om via een slinkse manier de trein naar Keulen in te komen. De spoorwegpolitie besluit de groep de trein uit te slaan, wat lukt. Er wordt flink gemept. Enkele mensen worden aangehouden, maar een paar uur later weer vrijgelaten. De groep besluit zwart met een andere trein naar Utrecht te reizen, om daar aansluiting te vinden bij Utrechtse aktivisten.

20:00
In Utrecht wordt nog een aktiviste om onduidelijke redenen aangehouden door de spoorwegpolitie en korte tijd vastgehouden. De groep overlegt wat te doen. Het wemelt van de politie op het station dus men heeft niet zoveel zin om meteen alweer een gratis trein te pakken. Besloten wordt om de trein van 22:30 richting Rotterdam te nemen, om uiteindelijk in Brussel te komen. Hier wil men zich aansluiten bij andere aktivisten uit België en Frankrijk, en mogelijk Engeland, om gezamenlijk gratis naar Keulen te kunnen reizen.

22:30

Dertig "gratis treinreizigers" weten met succes op de trein richting Rotterdam te komen. Er zijn geen noemenswaardige problemen onderweg. Iedereen is benieuwd naar wat er in Engeland gebeurt en of er nog Engelse aktivisten door de tunnel per gratis trein komen. Dit blijft onduidelijk, maar wel komen berichten binnen dat er in Londen flinke rellen zijn geweest.

19 juni, 01:30
Eindelijk komt de groep aan in Brussel. Nog een lange weg te gaan naar Keulen, dus het idee is om in Brussel te blijven overnachten bij een bevriend sociaal centrum. Vanuit het coordinatiepunt in Leiden is contact met dit centrum gelegd. Er ontstaan echter problemen met de Belgische smeris, twee mensen worden gearresteerd, waarschijnlijk vanwege een te grote bek. De rest moet paspoortgegevens laten noteren. In kleine groepjes mogen mensen het station Brussel Zuid verlaten. Ze overnachten in het sociaal centrum.

19 juni, 10:00
De groep, nu nog ongeveer 35 mensen, wil de internationale trein richting Keulen pakken, natuurlijk opnieuw gratis, vanuit Brussel Zuid. De Belgische politie is niet van plan dit toe te laten en plukt de mensen een voor een uit de trein. Een klein groepje van vijf mensen slaagt erin toch te blijven zitten. Ze trekken maar liefst vijf keer aan de noodrem (schade volgens de Belgische spoorwegen: 1 miljoen BEF) om te bewerkstelligen dat de achtergebleven groep er nog in komt. Dit gebeurt niet, wel worden vier van de vijf mensen gearresteerd in Brussel Noord. Deze mensen worden een paar uur later vrijgelaten. De grote groep in Brussel Zuid wordt urenlang vastgehouden op het station en wordt op een lijst gezet. Daarna krijgen ze van de Belgische politie de keuze: of met een kaartje met "uitgestelde betaling" naar de Nederlandse grens, of met eenzelfde kaartje naar de Duitse grens. Wel werd gezegd dat de Duitse politie de groep beschouwde als "ongewenst".

15:00
Ongeveer vijftien mensen besluiten de trein terug naar Nederland te nemen, ze zien het niet zitten naar Keulen te gaan. Vanaf de Nederlandse grens wordt er zwart gereden. In Rotterdam worden ze door de spoorwegpolitie hardhandig de trein uitgeplukt en krijgen ze een boete.

15:30
De resterende mensen - het zijn er 18 - nemen de trein naar Keulen, met een "uitgestelde betaling" -kaartje. Maar vanaf de grens met Duitsland is hun reis zwart.

17:00
In Aken staat de politie klaar, met de handschoenen aan. De stakkers hebben er al sinds vanochtend staan wachten, horen we later. In ieder geval wordt iedereen aangehouden. Mensen die op de lijst staan die door de Belgische politie aan de Duitsers is doorgespeeld worden aangehouden. Twee geluksvogels die hier niet op waren gezet mogen doorreizen, maar wel met een kaartje...

18:30
De in Aken gearresteerde groep wordt vrijgelaten. Een paar mensen die oorspronkelijk uit Duitsland komen worden vrijgelaten, en besluiten alsnog naar Keulen te gaan. Uiteindelijk komen dus toch nog een paar mensen in Keulen aan! De Nederlandse mensen worden overgeleverd aan de Nederlandse marechaussee, die ze dumpt in verschillende Limburgse dorpjes. Enkele Belgen worden over de grens met België gezet. Iedereen gaat naar huis.