Oproep voor 29 mei

Gratis trein naar Keulse anti-EU-demonstratie op 29 mei

Op zaterdag 29 mei 1999 vindt in Keulen een internationale demonstratie plaats tegen een verenigd kapitalistisch Europa. Deze demonstratie is georganiseerd als reactie op de EUROTOP die in Keulen wordt gehouden op 3, 4 en 5 juni. De demonstratie is gericht tegen oorlog, armoede, werkloosheid en sociale uitsluiting. In verschillende Europese landen zoals Frankrijk, België en Italië organiseren mensen zich om met 'gratis treinen' naar deze demonstratie af te reizen. In Nederland is het initiatief genomen door het 'Collectief Zonder Geld' dat oproept tot een gezamenlijke zwartrijactie naar Keulen om daar deel te nemen aan de demonstratie. We nemen hiervoor de internationale trein van Amsterdam naar Basel (Zwitserland). Deze trein vertrekt om 07:55 uit Amsterdam, en stopt daarna in Utrecht om 08:30 en in Arnhem om 09:04. Aankomst in Keulen, 10:57. Zorg dat je een half uur van tevoren bij het trefpunt van één van deze drie stations bent! Voor diegenen die dezelfde dag nog willen terugreizen is er een gezamenlijke terugreisactie. De trein naar Amsterdam vertrekt om 19:02 van Keulen Hauptbahnhof.

Anti-Fascistisch Blok

Anti-Fascistische Actie - Duitsland roept alle Europese antifascisten op deel te nemen aan een revolutionair anti-fascistisch blok in de demonstratie. Door het gekozen economische beleid is de Europese Unie één van de hoofdverantwoordelijken van de armoede in 'het zuiden'. De ongelijke verdeling van welvaart en welzijn is de directe reden van veel conflicten die vluchtelingenstromen op gang brengen. Anti-Fascistische Aktie verzet zich tegen het gecreëerde Fort Europa waarin voor arme niet-Europeanen geen plaats is.

De EU en de oorlog

Op dit moment verkeert de NAVO een in een nooit verklaarde oorlog met Klein Joegoslavië. Veruit de meeste EU landen zijn lid van de NAVO. De oorlog is het vervolg op een jarenlange campagne tegen de Federale Republiek Joegoslavië. Westerse monetaire instituten zoals het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank voeren al sedert de jaren tachtig een economisch beleid dat tot doel heeft de Joegoslavische samenleving te destabiliseren. Europese landen -verenigd in de Europese Unie- hebben met het erkennen van de onafhankelijkheid van Slovenië en Kroatië de deur wijd open gezet voor het uiteenvallen van de Federale Republiek Joegoslavië en vervanging door haar gezinde etnisch-zuivere staten.

Daarmee heeft ze van de Balkan een gebied gemaakt waarin diverse nationalistische en fascistische groepen 'elkaars' gebieden betwisten. De oorlog die nu in Klein Joegoslavië woedt is een tragedie voor alle bevolkingsgroepen die er leven. Niet de wapens moeten spreken maar de 29 verschillende bevolkingsgroepen die in het conflictgebied leven. De NAVO-bombardementen dienen onmiddellijk te stoppen!

De manier waarop je gaat is al een actie tegen de EU op zich!

Naast een protest tegen de plannen voor een kapitalistisch Fort Europa is deze actie specifiek gericht tegen de door de Europese Commissie georkestreerde uitverkoop van publieke en sociale voorzieningen. Wij roepen het spoorwegpersoneel op de actie te steunen omdat het "EU-project" de belangrijkste oorzaak is van de constante verslechtering van ook hun werksituatie. Het is niet voor niets dat spoorwegcollega's uit andere landen deelnemen aan de internationale demonstratie op 29 mei in Keulen.

Breed gesteunde burgerlijke ongehoorzaamheid

Inmiddels hebben zo'n 40 organisaties en -min of meer bekende- individuen opgeroepen met deze gratis trein mee te reizen en bovendien groeit hun aantal snel. Met de zwartrijactie geven we op een actieve manier uiting aan onze onvrede met de heersende kapitalistische orde en verklaren we ons solidair met diegenen die elders in de wereld -meestal in moeilijker omstandigheden- de strijd aanbinden met zogenaamde 'vrij'handelsprojecten zoals de Europese Unie.


Ondersteuners

European Youth Forest Action (EYFA-NL); Vrankrijk (A'dam); Buiten de Orde / de Vrije Bond; Autonoom Centrum (A'dam); woonwerkgemeenschap het ACU (Utrecht); Fort van Sjakoo (A'dam); infocafé August (A'dam); Solidariteitsgroep Politieke Gevangenen; stichting Voorstaete (Utrecht); "Kraakhelder en toch niet fris" (Utrecht); blad voor uitkeringsgerechtigen MUG (A'dam); Komité Utrecht tegen Racisme en Fascisme (KURF); anarchistisch collectief EuroDusnie (Leiden); Koekoeroe Reedio (Leiden); Albo Helm (striptekenaar); Paul van der Gaag (VPRO radio); Action for Solidarity, Equality Enviroment and Diversity (ASEED-NL); Both Ends; Infocentrum Wageningen; OCCII, kulturele vrijplaats A'dam); Stichting Theaterstraat (A'dam); buro Jansen & Janssen (A'dam); Filmhuis Cavia (A'dam); Club Index (A'dam); DWARS-landelijk; Paria Collectief (Utrecht); mobiele Keuken "de Breedbekkikker" (Utrecht); Stichting Naar een Ander Europa; Federatie Collectief Rampenplan (Sittard); eetcafé Water en Brood (Den Haag); 's Peer catering (Den Haag); woonwerkgemeenschap Blauwe Aanslag (Den Haag); Theatergroep Vendetta (A'dam); Gratis Eten! (Den Haag); Food Not Bombs (NL); drukkerij Adelante (Den Haag); Boekhandel de Rode Hond (Den Haag); Bio-winkel De Goede Zaak; KraakSpreekUur Haaglanden; Socialistische Arbeiders Partij; kulturele vrijplaats "Op Drift" (Groningen); Boekhandel Rosa (Groningen); Euromarsen (NL); Werkgroep Vluchtelingen Vrij (Groningen); Boekhandel de Rooie Rat (Utrecht)

TerugTerug naar index