N30 anti-WTO Nederland

30 november Schiphol: WTO Vlieg Op!


Iedereen heeft recht om te protesteren waar zij of hij wil.
En omdat 3 vliegmaatschappijen die vanaf Schiphol vliegen sponsors zijn van de WTO-top in Seattle hadden we hen gevraagd een charter voor ons klaar te zetten zodat wij in Seattle mee zouden kunnen protesteren tegen de Millenniumronde.

Uit de brief die van te voren naar Lufthansa, Northwest Airways en United Airlines gegaan was: Omdat de besluiten die in Seattle genomen worden ook ons bezig houden, en deels zelfs direkt treffen, willen we graag gebruik maken van de mogelijkheden die u ons door middel van deze sponsoring beidt om ons demokratische recht uit te oefenen door onze mening te geven over het beleid van de WTO.
Naar schatting willen er 300 mensen mee. Wij zulen ons op 30 november om 12.30 'en groupe' bij uw incheckbalies begeven, zodat een en andere zonder overlast voor overige passagiers afgehandels kan worden
.

De aktie zelf

We verzamelden om 12 uur en er waren ongeveer 70 mensen, wat langzaam aangegroeide tot ruim 100. Naast de vele demonstranten was er redelijk veel politie en veel pers.

Er was veel materiaal, zowel van te voren rondgestuurd en uitgedeeld als ter plaatse. Stapels flyers werden uitgedeeld aan weggaande en aankomende passagiers en hun aanhang, er waren kaartjes voor de gratis vlucht naar Seattle, bagagelabels, t-shirts met de tekst Seattle here we come en achterop de Geen-geld-toer van 1999: met de 2 gratistrein -reizen erbij een mooie lijst van 3.

Na een kort praatje werden de spandoeken uitgerold en liepen we de vertekhal in. Bij Lufthansa werd om gratis vervoer gevraagd. Deze had echter alleen lijnvluchten in de aanbieding en niet eens rechtstreeks, we moesten eerst naar Frankfurt.

Dus trokken we verder naar de balie van Northwest Airlines, een van de partners van de KLM, om daar te informeren naar onze charter.

Maar ook Northwest vond het blijkbaar voldoende om alleen de WTO-top te sponsoren zonder tegengeluiden een kans te geven. Ze haddeen geen charter klaar staan en verleenden geen medewerking om plaatsen voor iedereen op een van hun lijndiensten te krijgen.
Bij United waren ze zo bang voor ons dat er niet eens iemand achter hun balie zat. Gelukkig wist een van de aktievoerder het dilemma op te lossen, sprong over de balie en begon kaartjes uit te schrijven. De vouchers moesten we wel nog even bij Northwest op gaan halen.

Om bij alle drie de vliegmaatschappijen te komen moesten alle vertrekhallen helemaal doorgelopen worden.

Toen het wachten was op de medewerking van Northwest werd er in de vertekhal geoefend met american football (tja, die kerstversiering..), het maken van borden voor picketlines in Seattle, lopen in een picketline en sit-inns waarbij een aanval door politie met pepperspray nagedaan werd. Ongelukkig genoeg gebruikte de politie later die dag in een demonstratie in Seattle pepperspray tegen protesterende mensen.

Als afsluiting is een stencil uitgedeeld met alle sponsors van deze WTO-bijeenkomst en wat adressen van nederlandse vestigingen. Er was veel pers en ruim media aandacht op tv: de WTO-top, de demonstraties in Seattle en onze aktie waren een van de hoofditems op het 8-uur nos-journaal.
De sfeer was prima, het was een leuke en geslaagde aktie.

En: dit was natuurlijk nog maar het begin, de hele week worden akties tegen het karnaval van het kapitalisme verwacht, zowel in Seattle als overal in de wereld.


dank: Autonoom Politiek Infocentrum Wageningen

Bezoek de Nederlandse anti-WTO site