Actueel

19:30 - Laatste stand van zaken reis Collectief zonder Geld

De reis van het Collectief zonder Geld is nu eindelijk afgelopen. Na een hoop gedoe kwam de trein de afgelopen nacht in Brussel aan. Daar werden twee mensen gearresteerd die niet meteen aan de politiecommando's wilden voldoen. De rest kon na veel gehannes vrij het station verlaten en heeft de nacht doorgebracht in het Sociaal Centrum in Brussel, alwaar ook het zgn. Collectief zonder Ticket is gevestigd, vergelijkbaar met het Nederlandse Collectief zonder Geld.

De volgende ochtend stonden de Nederlandse aktivisten al vroeg op want ze wilden de internationale trein van Brussel naar Keulen halen. Helaas waren er geen andere aktivisten uit Engeland, Frankrijk of België van plan hetzelfde te doen, iets waar het Collectief wel een beetje op gehoopt had. Dus stapten ongeveer 35 mensen om een uur of negen in Brussel op de internationale trein richting Keulen.

De Belgische politie wilde de groep echter niet laten vertrekken, iedereen, op vijf mensen na, werd uit de trein geplukt en urenlang mocht de groep het station niet verlaten en moest persoonsgegevens laten noteren. Deze gegevens werden op een lijst gezet (zie verderop). De vijf mensen die wel op de trein zaten die was vertrokken hebben vijf keer aan de noodrem getrokken om te bewerkstelligen dat de andere groep toch nog zou kunnen opstappen. Dit lukte niet; in plaats daarvan werden vier van de vijf mensen gearresteerd in Brussel Noord. De overgebleven persoon wist aansluiting te vinden bij de groep in Brussel Zuid.

Er werd wat onderhandeld met de Belgische politie, die de aktivisten de volgende keuze gaf: of met een kaartje met 'uitgestelde betaling' tot de grens met Duitsland, of met eenzelfde kaartje naar de Nederlandse grens. Wel vertelde de Belgische agent dat de groep in Duitsland 'ongewenst' was. Een deel van de groep, ongeveer vijftien mensen, besloot terug te gaan naar Nederland. Deze groep is in Rotterdam nog hardhandig de trein uitgehaald Ze kregen een boete. De rest, 17 mensen stapte met bovengenoemd kaartje op de trein naar Keulen.

Deze groep kreeg over de grens met Duitsland meteen al problemen. In Aken stond de Duitse politie met een hoop agenten klaar en op twee na werd iedereen gearresteerd. De twee geluksvogels - zij stonden niet op de lijst, die door de Brusselse politie was doorgegeven aan Duitsland - zijn in Keulen terechtgekomen. De rest is korte tijd vastgehouden en overgeleverd aan de Nederlandse marechaussee, die ze gedropt heeft in dorpjes in Limburg. Sommige mensen zijn over de Belgische grens gedropt. Een paar mensen, die oorspronkelijk uit Duitsland komen, zijn gewoon vrijgelaten en konden verder reizen naar Keulen. De in Limburg gedropte Nederlanders zijn terug naar huis gegaan... een lange reis.

Leuke details: in Aken heeft de Duitse politie vanaf zeven uur 's ochtends gewacht op zwartrijders naar Keulen vanuit Brussel. Die hebben staan zweten! Volgens bronnen in België bedroeg de schade door vertragingen als gevolg van de zwartrijaktie een miljoen franc (ong. 55000 gulden).