Een dag van protest, akties en spektakel tegen financiŽle centra over de gehele aardbol

Het instorten van de globale markteconomie zal een traumatische gebeurtenis zijn met onvoorstelbare consequenties. Toch kan ik me zo'n ineenstorting beter voorstellen dan een voortzetting van het huidige systeem. George Soros (speculant en profiteur)

Aktivisten uit allerlei groepen en bewegingen over de gehele wereld zijn al maanden aan het discussiëren, netwerken en organiseren voor een internationale dag van aktie gericht op het hart van de kapitalistische wereldeconomie: de financiële centra, bankdistricten en vestigingen van multinationale bedrijven.

Milieuaktivisten, arbeiders, werklozen, inheemse volken, vakbondsleden, boerengroepen, vrouwennetwerken, landlozen, studenten, vredesaktivisten etcetera werken samen in het besef dat het globale kapitalistische klotesysteem, gebaseerd op uitbuiting van de bevolking en de planeet ten gunste van de winst van enkelen, ten grondslag ligt aan de sociale en ecologische problemen. De bezettingen en transformaties van de financiŽle centra op 18 juni, simultaan over de hele wereld, zullen een bijdrage zijn en een praktisch voorbeeld voor het maken van grote verbanden en het opbouwen van alternatieven voor de huidige sociale orde.

Financiële markten worden steeds machtiger. De financiële wereldmarkt: een kolossaal videospel waarin een stelletje rukkers bliepjes aan elkaar verkopen op electronische schermen, waarin leven voor geld wordt verruild in hun zoektocht naar steeds hogere winsten. De consequenties van dit spel zijn erg reëel: menselijke levens, ecosystemen, banen en zelfs volledige economieën vallen ten prooi aan dit meedogenloze globale systeem.

De akties tegen de kapitalistische terreur zijn zo gepland dat ze samenvallen met de eerste dag van de G8 vergadering, de bijeenkomst van de zeven rijkste landen (plus gekke Boris) in Keulen. Opnieuw zullen we dan te horen krijgen van de economische en politieke elites dat economische globalisering, 'vrij'handel en het scheppen van meer mogelijkheden voor multinationals aangemoedigd moet worden.

Dit aktievoorstel is gemaakt vanuit het idee van het versterken van onze internationale netwerken en is een logisch vervolg op het succes van de gecoördineerde wereldwijde akties van 16 tot 20 mei 1998. Op deze dag vonden er akties, demonstraties en protesten plaats op alle continenten, bijvoorbeeld meer dan dertig 'Reclaim the Streets'-straatfeesten in ruim twintig landen - een combinatie van illegaal carnaval, protest en directe aktie. In Brasilia gingen vijftigduizend landloze boeren en werklozen de straat op, terwijl in Hyderabad, in India, 200.000 mensen protesteerden. Deze gebeurtenissen vielen samen met de G8 bijeenkomst in Birmingham, Groot Brittannië, en de derde ministeriële bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie in Geneve, Zwitserland. In 1999 zijn er meer gecoördineerde akties aan de gang en gepland. Naast de wereldwijde akties op 18 juni, is er ook een tour door Europa aan de gang van honderden Indiase boeren/aktivisten. Deze InterContinental Caravan is een c ampagne tegen de Wereldhandelsorganisatie, banken en multinationals.

In de geest van het versterken van internationale netwerken voor gelijkheid, vrijheid en ecologische duurzaamheid, moedigen we alle gelijkgestemde groepen over de hele wereld aan autonome protesten en akties te organiseren op dezelfde dag -18 juni- op dezelfde locaties: financiële districten, waar dan ook. Elk evenement kan onafhankelijk worden georganiseerd, en kan gecoördineerd worden in grote steden door een veelvoud aan bewegingen en groepen. Via de post, fax, email, telefoon en internatio nale bijeenkomsten kunnen deze akties wereldwijd aan elkaar gelinkt worden. Stakingen, protesten, picketlines, akties, bezettingen, straatfeesten - een veelheid aan evenementen wordt gepland door een groeiend netwerk van individuen, groepen, bewegingen en allianties.

Jouw bijdrage -ongeacht hoe klein- is cruciaal. Laatste bijeenkomsten moeten gepland worden, akties gepland, pamfletten moeten verspreid worden, ervaringen uitgewisseld. Als we samenwerken en de boel goed coördineren kunnen we een andere wereld realiseren - het is mogelijk en het is nog nooit zo nodig geweest!

Onderschat niet de kracht van wereldwijd verzet

Wat kun jij doen? Natuurlijk kun je met een aantal anderen je eigen aktie opzetten, die in het bovenstaande concept past. Geef dit in elk geval door aan J18contacts@hotmail.com, die maken een overzicht van alle akties die gevoerd worden. Sluit je je liever aan bij een geplande aktie, dan heb je verschillende mogelijkheden. In Amsterdam zal tussen 12:00 en 13:00 aktie gevoerd worden bij de Beurs aan het Damrak, door de gelegenheidsgroep Beurs Appèl. Dit zal gepaard gaan met boterhammen beleggen, stellingen spijkeren, beurs sluiten en ballonnen doorprikken. Meer info: zie hieronder. Ook kun je met de boot naar Engeland gaan waar de Londense afdeling van Reclaim the Streets leuke dingen van plan is in het financiële centrum (the city) van de Engelse hoofdstad. Wees om twaalf uur aanwezig bij Liverpool Street Station, neem een radio mee en verkleed je als zakenman of vrouw, dan komt alles goed. Info: rts@gn.apc.org. Maar je kunt ook naar Duitsland gaan o p 18 juni en samen met de boerenaktivisten van de ICC massaal de G8 gaan uitlachen. Breng je goede humeur mee en zorg dat je rond 17:00 in de binnenstad van Keulen bent. Dat wordt lachen! Info: ICC@gmx.de.

Info over de aktie van Beurs Appèl: Frank van Schaik (030 2314314 of frank@strohalm.nl) of Infocentrum Wageningen (0317 423588 of infocent@wnet.bos) of EuroDusnie.

Bron: Reclaim the Streets internetpagina en flyers, bewerkt en vertaald door Fred.

TerugTerug naar index